Londra este pe primul loc în lista Tripadvisor cu cele mai populare destinații în lume în 2020, urmată de Paris. Nici nu e de mirare că cele două metropole sunt în atenția turiștilor din întreaga lume, căci ambele sunt destinații foarte ofertante în atracții turistice. În contextul în care Brexit este fapt împlinit, îmi imaginez că anul acesta tot mai mulți europeni vor vrea să mai viziteze capitala Marii Britanii încă o dată înainte de a intra în vigoare noul tratat începînd cu 1 ianuarie 2021.
Samuel Johnson descrie cel mai bine capacitatea acestei magnifice metropole de a captiva interesul milianelor de turiști care sosesc aici anual atunci când a afirmat, el însuși vrăjit de marele oraș:
,,Când te saturi de Londra, te saturi de viața însăși, fiindcă în Londra găsești tot ce are viața mai bun“.
Ar fi greu să realizez un top al celor mai atractive obiective turistice în Londra, sunt atât de multe și variate, iar gusturile turiștilor diferă în funcție de ce anume i-a atras la Londra în primul rând. Există atracții turistice pentru cei dornici de cultură, dar și pentru cei aventuroși sau pentru cei interesati mai mult de shopping, ori de divertisment.
1. Cum se ajunge la Londra
Cel mai rapid, cu avionul. Cred că există zboruri spre Londra din toate aeroporturile din România, cu majoritatea companiilor aeriene. În Londra, există cinci aeroporturi pe care se poate ateriza, foarte bine conectate prin transport public (bus, metrou, tren) și destul de ieftin cu autogara Victoria (Victoria Coach Station) sau cu gara Victoria (Victoria Station) care sunt aproape de centrul orașului.
Din aeroportul Heathrow se poate lua un metrou până la vestita gară Paddington, dar prețul unui bilet este ceva mai scump (în jur de 15 lire). Cele mai populare companii de busuri care circulă între aeroporturile din Londra și centrul orașului sunt National Express și Megabus. Nu e nevoie să vă rezervați bilete online, puteți cumpăra direct de la șofer sau din chioșcurile din aeroport. Tot din aeroport puteți achiziționa cardul Oyster de care veți avea nevoie în Londra pentru a circula cu orice mijloc de transport.
Cu trenul. Puteți lua orice tren până în Paris și de acolo puteți lua Eurostar care merge până în Saint Pancras International, unde va trebui să treceți printr-un punct de control vamal. Dacă vreți să vedeți mai multe țări din Europa înainte de a ajunge la Londra, cel mai rentabil ar fi să luați un Interail Global Pass și să vă opriți în toate locurile pe care vreți să le vizitați, cât timp veți dori.
Cu autocarul. Există mai multe firme care efectuează curse din diverse orașe ale țării spre Londra, prețul unui bilet fiind în jur de 100 lire dus.
Cu mașina proprie, via Eurotunel, cu transport feroviar prin Canalul Mânecii.
Vezi Top 10 atracții turistice în Londra
2. Transportul public în Londra
Autobuz. În Londra vei avea ocazia să călătorești cu faimoasele autobuze cu două etaje, iar dacă prindeți un loc la etaj în primul rând veți putea avea o panoramă încântătoare asupra orașului. Însă trebuie să aveți răbdare, multă răbdare, mai ales în orele de vârf, deoarece traficul este infernal. Fiind în vacanță, s-ar putea spune că aveți destul timp la dispoziție, însă nu ați vrea să-l petreceți blocat în bus, nu?
De obicei, autobuzele au un ecran pe care este afișat următoare stație și uneori și o hartă a traseului. Dacă vreți să coborâți la o anumită stație, va trebui să semnalizați acest fapt înainte, apăsând pe un buton roșu sau situat pe bara cea mai apropiată de scaunul pe care îl ocupați. În Londra, trebuie să așteptați liniștiți pe scaun să oprească autobuzul în stație, nu trebuie să vă ridicați înainte.
Metrou. Pentru a evita traficul infernal de care vă spuneam, puteți circula cu metroul, semnalizat la fiecare gură de ieșire sau intrare cu Underground. Dar până și metroul este aglomerat în timpul orelor de vârf (între 7-10 am și 5-7.30 pm), cu toate acestea reprezintă cea mai rapidă modalitate de a circula prin Londra. Programul metrourilor începe la 5 am și se sfârșește la miezul nopții.
Tramvai. Puteți călători cu tramvaiul doar în partea de sud a Londrei, iar costul unui bilet este același ca pentru autobuz. Puteți folosi Oyster card pentru simplificare.
Autobuzele pentru turiști hop on/hop off. City Bus Tour, Big Bus Tour, The Original London Tour sunt câteva dintre firmele care asigură tururi ale Londrei special pentru turiști, având stații în apropierea obiectivelor turistice.
3. Despre Oyster Card, Travel card și visitor Oyster card
Pentru a putea circula în Londra fără să vă bateți capul de unde și cum puteți cumpăra bilete, puteți folosi fără grijă Oyster Card, visitor Oyster card sau Travelcard . Acestea sunt carduri electronice, gen “pay as you go” pe care le găsiți online sau la orice chioșc de bilete din aeroport sau din oraș. Un Oyster card gol costă 5 lire, dar îl puteți încărca cu orice sumă doriți după aceea. .Cardul Oyster este valabil pentru toate autobuzele din Londra.
Cardul Oyster este valabil pentru metrou, de asemenea, și va trebui validat la intrare și la ieșire în metrou, iar în autobuz doar la urcare. Va trebui să verificați din când în când suma pe care o mai aveți pe card, iar dacă nu aveți suficiente fonduri, puteți să vă reîncărcați cardul la unul din aparatele speciale pe care le găsiți la intrarea în metrou, folosind fie cash, fie un card bancar.
Visitor Oyster card este un card special dedicat turiștilor, prețurile călătoriilor fiind identice, dar acesta poate fi cumpărat numai online. Un avantaj ar fi că puteți beneficia de ceva reduceri la mai toate obiectivele turistice.
Travel card – este mai avantajos dacă aveți de gând să stați cel puțin o săptămână în Londra, altfel visitor Oyster card ar fi mai ieftin pentru o zi. Poate fi achiziționat de la automatele din stația de metrou și are 4 variante de călătorie, în funcție de zonele din Londra.
4. Unde ne cazăm în Londra
Există multe hoteluri de la 1 la 5 stele, hosteluri, guest-houses sau proprietăți listate pe airbnb -pentru o vacanță reușită la Londra puteți alege orice variantă atâta vreme cât se încadrează în bugetul și așteptările voastre. Dacă obiectivul vacanței voastre este să vizitați cât mai multe atracții turistice, atunci o cazare în perimetrul Westminster City ar fi ideală, căci veți putea merge pe jos până la Big Ben, Buckingham Palace, Palatul Parlamentului, British Museum, Mayfair, Covent Garden, Kensington Palace, Marble Arch și Hyde Park.
Dacă faceți rezervările din timp, se pot găsi camere la hoteluri de cel puțin 3 stele chiar în centrul (sau foarte aproape de centru) Londrei, la un preț rezonabil, adică în jur de 50 lire. Trebuie să știți însă că la prețul acesta, camerele pot fi destul de mici, chiar și cele duble, iar în baie uneori abia poți să intri. Dar, hey, n-ați venit la Londra să stați în camera de hotel, nu? Dacă aveți unde face un duș și pune capul pe pernă noaptea, ar trebui să fie de ajuns. Mai ales că nu trebuie să străbateți toată Londra să ajungeți la hotel.
5. Unde mâncăm în Londra
Multe dintre hotelurile din Londra au varianta în care poți opta pentru mic dejun inclus (pe care o recomand mai ales dacă hotelul oferă mic dejun englezesc – este foarte consistent), dar pentru prânz sau cină cel mai indicat ar fi să alegeți unul dintre restaurantele care oferă meniuri specific britanice. Regula de aur a oricărui turist la Londra: When in London, eat what Londoners eat. They know better. 🙂
6. Mâncăruri tradiționale britanice
Marea Britanie nu este tocmai o țară cu gusturi culinare sofisticate – deși în Londra poți găsi meniuri din întreaga lume, eu mă refer strict acum la meniurile tradiționale britanice.
Astfel, putem vorbi de câteva meniuri specific britanice pe care ar trebui să le încercați la mama lor acasă, acestea fiind:
- English Breakfast – micul dejun englezesc este compus din șuncă, fasole, ouă poșate sau prăjite, cârnați, ciuperci și roșii la cuptor și pâine prăjită.
- Scotch Egg – ou scoțian, fiert și învelit în carne tocată, după care e rostogolit prin pesmet și prăjit.
- Fish & Chips – pește prăjit cu cartofi și mazăre.
- Roast Beef or Pork & Vegetables – vită sau porc la cuptor cu vegetale, de obicei de la borcan sau congelate și încălzite (mie nu-mi plac).
- Shepherds Pie – plăcinta ciobanilor este preparată din carne tocată de miel, oaie sau vită cu piure de cartofi deasupra. Crusta de piure îi da un aspect apetisant. Și e destul de bună, de obicei.
- Eton Mess – e cel mai bun desert pe care l-am gustat în Marea Britanie, un amestec foarte gustos de căpșuni cu bezea, înghețată, frișcă și smântână.
- Apple Pie with custard – plăcintă de mere cu un fel de cremă din ou, lapte și miere sau zahăr.
7. Ce anume nu trebuie să ratați în Londra
Sunt multe lucruri de făcut în Londra, iar dacă veniți pentru prima dată numai pentru câteva zile sunt câteva obiective pe care ar fi păcat să le ratați. Acestea ar fi cele 5 atracții turistice importante: palatul Buckingham, Tower Bridge, Big Ben, croazieră pe Tamisa și o superbă vedere panoramică asupra Londrei din celebrul London Eye. Desigur, dacă ajungeți în zona lor, veți găsi și alte atracții, însă acestea sunt de neratat.
8. Ce poți vizita gratuit în Londra
British Museum. Deschis de luni până vineri, între 10 și 17.30 pm, cu excepția zilei de vineri când e deschis până la 20.30. Este gratuit, dar se plătește pentru intrarea la anumite expoziții sau evenimente. Nu este permisă intrarea cu bagaje mari, inclusiv unele rucsacuri care depășesc mărimea medie.
Royal Academy of Arts. Deschis zilnic între 10-16, iar vinerea între 10-22. Gratuit, cu excepția unor expoziții, tururi și evenimente.
Natural History Museum. Un adevărat centru de cercetare științifică, muzeul natural de istorie atrage anual milioane de vizitatori. E deschis zilnic între 10-17.50.
Schimbarea gărzii la palatul Buckingham are loc în jurul orei 11 am, orarul exact îl puteți găsi pe situl oficial.
Abbey Road. Puteți trage o fugă până la celebrul pasaj pietonal unde formația Beatles s-a fotografiat pentru coperta albumului cu același titlu. Tot acolo veți putea vedea și clădirea unde au fost Abbey Road Studios.
9. Care e cea mai bună perioadă de mers la Londra
Ca turiști, veți vrea să petreceți cât mai mult pe străzile Londrei, trăind intens perioada de concediu și încercând să vedeți sau experimentați cât mai multe lucruri.
De aceea, perioada ideală de vizitat Londra este după data echinocțiului de primăvară – 21 martie – până spre sfârșitul lui septembrie, după echinocțiul de toamnă, când zilele sunt mai lungi decât nopțile și nu se înserează foarte devreme.
Plouă destul de des la Londra tot timpul anului, însă de obicei ploile sunt de scurtă durată, fără precipitații abundente.
10. Cât de sigură e Londra în 2020
Recentele atacuri teroriste chiar în centrul Londrei ar trebui să ne facă puțin precauți atunci când vizităm Londra. De aceea, e bine să evitați locurile supra-aglomerate și să nu va aventurați să hoinăriți pe străzi lăturalnice după căderea nopții.
În ceea ce privește posibilitatea de a contracta un coronavirus în zilele acestea, riscul nu este atât de mare precum în nordul Italiei sau Germania.
[…] 5 lecții de viață pe care le-am învățat în călătoriile mele la Londra […]