Călătorim de când începem să păşim. Întâi o mini-excursie până în camera părinţilor stârnită de curiozitatea caracteristică oricărui bebeluş (şi care ţine, de obicei, până începem şcoala, când au grijă învăţătorii să ne-o reducă drastic, numai să nu le deranjăm orele).
Apoi o adevărată incursiune prin ogradă, cotrobăind prin toate cotloanele sau, după caz, prin jurul blocului, alergând voioşi după câinii vagabonzi. Vacanţele şi taberele de vară la mare sau la munte ne deschid gustul pentru aventură şi inedit în anii pubertăţii. Pe urmă, la maturitate, plecăm în concedii. Singuri, cu partenera sau partenerul, cu familia, cu copiii… Am putea chiar spune că toată viaţa noastră este o călătorie…la propriu.
Care sunt beneficiile psihologice ale călătoriilor
“A călători înseamnă a trăi”
spunea Hans Christian Andersen, simplificând într-o frază un adevăr care ar putea fi explicat în volume întregi.
Ne-am obişnuit atât de mult să fim pe drumuri şi să vedem locuri noi că nici nu mai conştientizăm câte beneficii avem de pe urma călătoriilor.
Haideţi să ne oprim puţin şi să vedem ce transformări psihice poate iniţia chiar şi cea mai scurtă călătorie.
Beneficiile psihologice ale călătoriilor
1. Stimulează imaginaţia şi creativitatea prin bogăţia de stimuli noi, crescând prin aceasta implicit secreția de dopamină, care împreună cu serotonina și endorfina formează o supă chimică ce-ți dirijează comportamentul și contribuie la creșterea nivelului de fericire resimțită. După o călătorie în care am văzut plaiuri diferite şi am luat contact cu altă cultură decât cea în care am crescut, ne simţim îmbogăţiţi cultural şi mult mai creativi, indiferent de domeniul de activitate, chiar dacă nu suntem artişti, pictori sau scriitori.
2. Călătoriile pot fi terapeutice, ajutând la vindecarea stresului posttraumatic, anxietăţii, depresiei, reducerea conflictelor intrapsihice şi uneori chiar interpersonale. Acumularea de cunoştinţe noi şi contactul cu oameni cu viziuni asupra vieţii diferite au un impact pozitiv, ducând şi la expansiunea Sinelui.Publicaţia online Global Coalition on Aging a publicat un studiu despre beneficiile fizice, cognitive şi sociale ale călătoriilor pentru populaţia trecută de prima tinereţe. Studiul s-a efectuat timp de 20 ani şi a vizat femeile între 45 şi 65 de ani, evidenţiind faptul că femeile care călătoreau cel puţin de 2 ori pe an aveau un risc considerabil mai scăzut de a dezvolta depresie şi boli cardiovasculare decît cele care călătoreau mult mai rar, o dată la câţiva ani.
3. Călătoriile reduc stresul şi contribuie la relaxarea fizică, nu numai cea psihică atât de necesară după luni, poate chiar ani întregi de muncă. Nimic nu este mai relaxant decât să te bucuri de libertate şi de compania celor dragi și a prietenilor în mijlocul unui peisaj de vis. Dar chiar dacă ai decis să călătorești solo, o vacanță departe de stresul și rutina zilnică îți aduce aceleași beneficii.
4. Vizitarea obiectivelor turistice care includ muzee, castele, situri arheologice, peşteri, mânăstiri, biserici vechi, case memoriale etc. contribuie la îmbogăţirea vieţii culturale şi spirituale. După toți acei ani în care ai învățat la geografie despre locurile minunate din lumea aceasta, să ajungi să le vezi cu ochii tăi și să te minunezi ca un copil în fața turnului din Pisa sau a palatului Buckingham, arată ca un vis împlinit.
5. În timpul călătoriilor se pot forma relaţii şi prietenii noi, care să dureze toată viaţa. Se ştie că între oamenii care trec prin experienţe cu încărcătură emoţională intensă se creează o legătură mai puternică decât între cei care se cunosc în circumstanţe normale, obişnuite.
6. Experimentarea diversității culinare specifice regiunilor sau ţărilor vizitate adaugă elemente noi în cultura gastronomică a vizitatorilor, stimulând activitatea creierului. Orice aliment nou va duce implicit şi la modificări în dinamica cerebrală.
Leave a Reply