Largi canale, străduțe înguste pietruite, clădiri colorate, sumedenie de biciclete și cafenele în care timpul însuși pare că a luat o pauză de cafea sau ceai, toate acestea fac din Copenhaga una dintre cele mai populare destinații turistice din Europa.
Frumusețea și originalitatea orașului sunt captate pe deplin în filmul de debut al lui Mark Raso, Copenhaga, un film care ar putea fi descris ca o saga comună. Nici subiectul nu e original, pare mai mult un pretext să dăm o raită prin Copenhaga, împreună cu personajele.
Copenhaga relatează povestea întâlnirii a două persoane cu nevoi complementare: un turist american în vârstă de 28 de ani, William (Gethin Anthony), care a cutreierat Europa înainte de a veni în Copenhaga, și o puștoaică zvăpăiată de 14 ani, Effy (Frederika Hansen), destul de matură pentru vârsta ei (și fizic și psihologic, William e total surprins când află câți ani are) care efectuează un stagiu la un hotel.
Disparitatea incomodă de vârstă între cei doi este discutată deschis și tratată cu seriozitate și sensibilitate de către William, lucru remarcabil pentru tânărul american destul de superficial.
William are un scop precis în Copenhaga: de a-l găsi pe bunicul pe care nu l-a cunoscut niciodată, pentru a-i livra o scrisoare scrisă cu ani în urmă de regretatul tată al lui William.
La începutul călătoriei, William este însoțit de Jeremy (Sebastian Armesto), foarte probabil singurul prieten pe care-l mai are William în întreaga lume și de Jennifer (Olivia Grant), iubita cu intermitențe a lui Jeremy. Dar dificilul William va rămâne repede fără compania lor, căci aceștia nu-i pot suporta la nesfârșit răbufnirile narcisice ale personalității lui, așa că într-o bună dimineață Will se trezește singur într-un oraș străin a cărui limbă n-o înțelege deloc. Și de aici începe aventura. Nu mai dau din casă, gata, trebuie să vedeți și voi filmul.
Unde a fost filmat Copenhaga (2014)
Ei bine, chiar în COPENHAGA. Și asta e un mare merit al filmului. Nu că titlul i-ar fi lăsat vreo portiță regizorului să filmeze altundeva. Cum ar fi fost să vedem vârful țuguiat al Eiffel-ului în fundalul unei cafenele ce se presupunea că este în Copenhaga?
Deși subiectul filmului mi s-a părut tras de păr, mi-a plăcut itinerariul urmat de cei doi protagoniști prin oraș și locurile în care s-au oprit, evident puncte turistice de interes pentru un turist în la Copenhaga.
Premii obținute
Filmul a câștigat Grand Jury Prize la festivalul de film din Florida și la festivalul internațional Gasparilla.
Leave a Reply