Nu știu dacă a fost mai întâi Valentine’s Day sau Dragobetele nostru (update- Dragobetele a fost primul), dar îmi aduc aminte bine că noi, românii, am început să fim conștienți și să sărbătorim ziua autohtonă a iubirii după ce Valentine începea să cucerească piața românească (de suflete îndrăgostite). Nu e de mirare, de altfel. Ca popor, nu știm să ne punem în valoare aproape nimic, ci numai după ce alții ne-o iau înainte, ne aducem aminte că și noi am avea cu ce ne lăuda.
Legenda spune că Dragobete – sau Dragomir, după unii – a fost nepotul regelui Decebal, fiul Babei Dochia, și era un tânăr seducător, jumătate om, jumătate zeu.Spre deosebire de Valentin, preot roman creștin, care oficia căsătorii în secret, drept care a fost condamnat după legile vremii, Dragobetele are rădăcini păgâne. Ziua de 24 februarie a fost aleasă drept sărbătoarea Dragobetelui fiindcă marchează începutul primăverii, al anului agricol, al perioadei rutului la păsări.
Tradiția spune că fetele și băieții se îmbrăcau în costume populare și se duceau dis de dimineață în fața bisericii. De acolo porneau prin pădure să culeagă flori (ghiocei, tămâioasă, viorele, narcise) pe care le foloseau la diverse farmece legate de dragoste, iar băieții alergau fetele să le sărute. De unde sintagma asociată sărbătorii: Dragobetele sărută fetele. Dacă fata întorcea sărutul era semn că îi era drag băiatul respectiv.
Top 10 filme de dragoste pe care le puteți viziona cu ocazia Dragobetelui
(binge watching highly recommended :))
Love by chance
Falling in love
French toast
Holiday in the wild
Love dot com: the social experiment
Stuck in love
Two weeks notice
begin again
Lady J
Summer in February
Happy Dragobete Day!
Leave a Reply