Sunt aproape 4 luni de când a început oficial epidemia de coronavirus. Neoficial, s-ar putea să fi început mai demult, cam de prin octombrie, zic unii. Cei care ați prins vremea comunismului vă amintiți cât de exacți erau comuniștii cu statisticile și ce se întâmpla cu cei care spun adevărul. Cam ce s-a întâmplat cu medicul chinez din Wuhan, Li Wenliang cel care a dat primul alarma printre colegii lui, dar și care a murit infectat cu coronavirus la numai 33 de ani două luni mai târziu.
Informațiile despre răspândirea coronavirusului sunt contradictorii: pe de o parte suntem asigurați că virusul poate fi mortal numai pentru cei cu imunitate scăzută (vârstnicii, cei cu boli cronice), că până și gripa ucide mai mulți oameni anual, pe de altă parte văd că se iau măsuri fără precedent până acum.
Nici pentru ebola, care era un virus cu grad de mortalitate mult mai ridicat, nu s-au închis orașe, nu s-au anulat evenimente, nu s-au izolat oameni, nu s-au anulat zeci poate sute de zboruri. Situația pare mult mai periculoasă la nivel mondial decât s-a crezut inițial și decât îmi amintesc să fi fost vreodată. Altfel, de ce s-ar lua atâtea măsuri?
Mai plecăm în vacanță sau nu?
În aceste condiții de incertitudine, întrebarea presantă este: mai plecăm în vacanță sau nu? dar în vacanțele deja rezervate pentru primăvara aceasta? mai facem rezervări pentru vacanța de vară? mai călătorim în general pentru alte scopuri, nu neapărat vacanțe?
Aproape toate siturile despre călătorii sau unde poți rezerva bilete de călătorie au câte un anunț zilele acestea despre cum să te protejezi de coronavirus. A devenit așa de popular și într-un fel obligatoriu anunțul despre coronavirus pe site, precum politica de confidențialitate a datelor și enervanta informare/întrebare despre cookies.
Am găsit diferite răspunsuri pe net
Travelhealthpro recomandă să stați pe acasă dacă vă încadrați în grupul cu risc crescut, iar ceilalți să evite zonele care sunt pe lista neagră, ba chiar să anuleze călătoriile în țările respective (China, Iran, Cambogia, Hong Kong, Japonia, Malaysia, Laos, Filipine, Italia, Taiwan, Singapore, Coreea de Sud, Thailand, Macao, Vietnam și Myanmar).
World Health Organization recomandă să urmăm măsurile de protecție de bază:
-spălatul pe mâini
-păstrarea unei distanțe față de alți călători (asta dacă nu stai chiar lângă ei în avion, tren sau bus).
-să ne acoperim gura și nasul când strănutăm sau tușim
-să anunțăm imediat medicul dacă strănutăm, tușim, respirăm cu dificultate sau avem febră
BBC zice că ne putem primi banii înapoi de la companii doar în cazul în care anulăm zborurile în orașul recent închis din cauza epidemiei de coronavirus, altfel suntem liberi să mergem unde am planificat, cu condiția să luăm măsurile de protecție în vigoare.
Walesonline spune că ar fi bine să ne rezervăm bilete numai pentru perioada imediat următoare, căci nu se știe ce se va întâmpla peste 3 luni, să zicem.
Eurostar propune să urmăm sfaturile oficiale ale World Health Organization.
Industria turismului e lovită rău
Epidemia de coronavirus – să sperăm că nu va fi pandemie – a scăzut drastic încasările în domeniul turismului. Oamenii călătoresc mai puțin, anulează vacanțe, se feresc să mai rezerve vacanțe, stau mai izolați în mod preventiv, nu mai ies în număr mare pe la terase sau restaurante.
Te-ai aștepta ca în aceste condiții prețurile la cazare și zboruri să scadă. N-am constatat nimic de genul, dar dacă vedeți pe undeva o reducere drastică din cauza coronavirusului, cu excepția țărilor pe lista neagră, nu ezitați să-mi dați de veste.
Desigur, că și blogerii de turism sunt afectați (mi-am găsit și eu tocmai acum să-mi deschid blog de vacanțe), căci oamenii nu prea mai sunt interesați să citească despre vacanțe exotice, ideale sau nu, pe tărâmuri de vis, dar afectate de coronavirus.
De-ale lui Haplea
Revista de călătorii Wanderlust recomandă printre cele mai bune destinații culturale pentru luna aprilie 2020: festivalul Moriones din Filipine, Kawasaki în Japonia, Thai New Year în Tailanda.
LOL. Pe planeta Marte, poate.
Leave a Reply