Pe străzile New York-ului respiri libertate. E ca și cum toate gândurile libere, creative ale acelor 8 milioane de locuitori ar forma o ceață densă dar invizibilă, cu care îți umpli plămânii ori de câte ori inspiri. Din plămâni, libertatea îți curge lent prin vene și îți umple inima de bucurie, apoi urcă arterial spre mintea ta, invadând-o cu atâtea idei noi că îți vine să le strigi pe stradă trecătorilor grăbiți să-și trăiască propriile povești de libertate.
A te plimba pe străzile acestui oraș legendă e o adevărată aventură în sine. Puține metropole în lume au generozitatea să-ți mulțumească toate simțurile ca acest uriaș oraș-copil care s-a trezit că s-a dezvoltat rapid mult peste vîrsta sa, după ce a avut o naștere cam zbuciumată. În comparație cu vechile capitale europene care se pot lăuda cu o vârstă venerabilă ce se măsoară cu miile de ani, New York, care numără doar câteva sute de ani, încă își trăiește copilăria.
Manhattan e zona cea mai renumită a New York-ului, prin urmare, cea mai vizitată.
Mereu grăbitul Manhattan, leagănul cultural și financiar al New York-ului, are totuși destulă răbdare să te învăluie cu farmecul istoriei sale recente clădirilor sale impunătoare și cu aroma inconfundabilă de cafea proaspăt prăjită.
Pe străzile din Manhattan, am avut o senzație de deja vue la tot pasul, explicația fiind că zona mi-era cunoscută din nenumăratele filme americane pe care le-am tot vizionat de mică (începând cu faimosul Dallas).
Din New Haven până în Manhattan, New York sunt aproximativ 2 ore de mers cu trenul, dacă nu ai ghinionul să rămâi blocat pe undeva prin Harlem, cum am avut eu într-o zi. Dar merită așteptarea, fiindcă la coborâre te vei trezi direct în Grand Central Terminal, evident.
La vremea respectivă, renumita gară mi-era destul de cunoscută din diverse filme, mai ales cele ale lui Alfred Hitchcock – este o clădire ideală pentru reuniuni romantice, fantezii, mistere, chiar filme de groază – iar faptul că pășeam pe acel tărâm mitic pentru o iubitoare de tot ce înseamnă peisaj urban ca mine, echivala cu performanța de a ajunge aproape de vârful Everest a celor pasionați de alpinism.
Primul contact cu Grand Central Terminal m-a transformat de atunci într-un mod neașteptat. Simpla mea prezență în locul unde se filmaseră atâtea scene romantice era o încununare a faptului că uneori se împlinesc și lucrurile la care nici nu îndrăznești să visezi, deci cu atât mai mult aveam dreptul să sper la împlinirea celor pe care le visam.
Optimismul din mine a fost alimentat zdravăn pentru ani buni chiar acolo în Grand Central Terminal, în timp ce zâmbeam fascinată tuturor călătorilor întâmplător prezenți și pe care-i priveam cu recunoștință, de parcă veniseră special să mă întâmpine pe mine.
Empire State Building se vede din Rockefeller Center
Dacă ați văzut filmul Sleepless in Seattle (Nopți albe în Seattle) înseamnă că sunteți familiarizați cu impunătoarea clădire Empire State Building, care se află destul de aproape de Grand Central Terminal. Meg Ryan și Tom Hanks se întâlnesc pe acoperișul clădirii, de unde panorama asupra New York-ului este fenomenală.
Acum câțiva ani, intrarea în clădire și pe acoperișul ei era 65 de dolari, dar trebuia să stai ceva la coadă. Dacă însă vrei să vezi clădirea de pe picior de egalitate, cel mai potrivit și renumit punct este un bar la etajul 65 al clădirii Rockefeller Center, unde trebuie să-ți faci rezervare din timp dacă vrei să apuci un loc pe scaun.
The third Duke of Albany nu era prin Central Park
Mi-am dorit să ajung la podul acesta din Central Park din momentul în care am văzut scena în care the Leopold, Duke of Albany din secolul 19 aleargă prin Central Park călare un cal după un hoț de buzunare din secolul 21.
La un moment dat trece pe sub un pod care arăta exact ca cel din imagine. Scena se petrece în filmul Kate&Leopold, cu Meg Ryan în rolul lui Kate și Hugh Jackman în rolul lui Leopold.
Nu numai milionarii lumii își fac cumpărăturile pe Fifth Avenue
Nu cred că există vreun shopping addict în lume să nu-și dorească să ajungă pe celebra stradă din Manhattan. Găzduind cu generozitate magazine de lux în care găsești ultimele apariții ale marilor case de modă și ale celor mai renumite branduri de haine, pantofi, genți și bijuterii (Gucci, Louis Vuitton, Dolce & Gabbana, Armani, Valentino, Calvin Klein, Salvatore Ferragamo, Versace), dar și firme pentru tot omul de rând (Zara, H&M, Victoria Secret), Fifth Avenue este inima comerțului în acest cartier select.
Leave a Reply