Sara’s Notebook (Caietul Sarei) te duce într-un Congo plin de misterioase păduri tropicale și turbulențe sociale. O lume în care libertatea și viața individului nu contează nici cât vreascul pe care calci atunci când vrei să fugi de gloanțele unor periculoși contrabandiști congolezi.
Plecată în căutarea surorii ei mai mici dispărută în jungla congoleză de aproape 2 ani, urmărind indiciile lăsate în jurnalul găsit printre lucrurile lăsate în urmă de Sara atunci când pleacă pentru o excursie de trei săptămâni și nu se mai întoarce, Laura Alonso are parte de aventura vieții ei.
Momentele tensionate nu întârzie să curgă unul după altul, însă cel mai tensionat moment al călătoriei este acela în care camionul care o transporta pe Laura împreună cu ghidul ei Jamir în ultimul loc unde fusese văzută Sara a fost atacat de un grup de teroriști. Și chiar dacă până în acest moment ai realizat deja că Laura este eroina principală – și deci ar trebui să trăiască cel puțin până aproape de sfârșit – tot ai emoții să vezi dacă ea scapă cu viață sau nu din ambuscadă.
Nu știi niciodată când apare un regizor non-conformist care îți omoară eroina în plină desfășurare a intrigii și scoate alta cu ușurința cu care un magician îți scoate alt iepure din pălărie, tocmai când tu te-ai atașat de prima.
Călătoria Laurei nu este numai una cu scop precis, ci și dublu inițiatică: în propriile adâncimi sufletești și în descifrarea meandrelor relațiilor familiale. Punându-și viața în pericol pentru a-și găsi sora pierdută, Laura speră să câștige afecțiunea tatălui, dar sfârșește prin a admira curajul surorii sale de a se dedica salvării copiilor junglei.
Unde a fost filmat Caietul Sarei
Peisajele prin jungla congoleză sunt pe atât de magnifice pe cât de dezolante sunt cele filmate în orașele și satele congoleze, însă, cum pe la jumătatea filmului m-a mânat curiozitatea să aflu dacă ceea ce văd pe ecran chiar sunt imagini din jungla congoleză, am avut surpriza să citesc pe site-ul imdb că de fapt filmul a fost realizat în Insulele Canare (Tenerife) și Uganda. Bănuiesc că Tenerife a fost ales pentru filmările din junglă, iar Uganda pentru cele în care sărăcia își cârpește traiul zilnic.
Mare dezamăgire.
Nu-mi plac filmele a căror acțiune se petrece într-un loc real din această lume largă, dar sunt filmate altundeva. Mi se pare că sunt indusă în eroare în mod grosolan. Da, înțeleg situația în care autorul sau regizorul inventează un loc, de exemplu sătucul Valmoline din mini-serialul Cabana, și filmează undeva unde peisajul se suprapune descrierii din scenariu.
Însă, dacă spui că eroina mea merge în Congo și tu filmezi în Uganda sau Tenerife, nu-mi mai place. Fiindcă există o țară numită Congo și ar trebui să filmezi acolo, dacă tot ai plasat acțiunea în țara respectivă. Iar dacă din diverse motive nu poți, schimbi numele țării, lucru ușor dacă scenariul nu e inspirat din realitate. Nu-i zici Congo, îi zici Othsnso și filmezi unde vor mușchii tăi.
Unul dintre motivele pentru care prefer filmele de călătorie este chiar faptul că pot admira locuri noi în timp ce urmăresc acțiunea din film. Uneori, atunci când mă impresionează puternic, trec aceste locuri pe my bucket list. Aș fi vrut să trec jungla congoleză pe această listă, dar acum când știu că de fapt era doar o pădure tropicală din Tenerife, următoarea mea aventură nu va fi în Congo, ci în Tenerife. Corect nu?
Leave a Reply