Asistam acum ceva vreme la o conversație între un turist și un localnic din Geneva care se văita de avalanșa de turiști care tranzitează orașul în fiecare vară și care nu contribuie cu nimic la creșterea economiei. Elvețianul argumenta că sutele de turiști nu cumpărau de fapt mai nimic din orașul lor pentru că totul este foarte scump la ei, în schimb aglomerau străzile, umpleau coșurile de gunoi și împiedicau circulația.
Un alt exemplu in care localnicii au fost profund nemultumiti de invazia de turiști (în jur de 200 000) care nu au contribuit mare lucru la economia locală a orașului invadat (Veneția) este concertul gratuit Pink Floyd care a avut loc pe 15 iulie 1989 la Veneția. Singurii care au beneficiat de avalanșa de turiști au fost negustorii de bere din Piazza San Marco, care au vândut un can de bere cu prețul triplu. Dar, cum autoritățile venețiene nu au pus la dispoziție nici măcar un singur WC pentru atâția turiști, San Marco arăta a doua zi ca după război, cu sticle de bere plutind în urină.
În Barcelona, faimoasa stradă La Rambla provoca localnicilor aceeași nemulțumire: zeci de mii de turiști care sunt în trecere pe acolo zilnic (peste 100 milioane anual) și care nu contribuie mare lucru la menținerea infrastructurii orașului. Veniți cu autocare sau vapoare de croazieră, acești turiști doar tranzitează orașul, aglomerând punctele turistice peste măsură.
Polul opus, lipsa totală a turiștilor, este trăit chiar zilele acestea, mai bine zis lunile acestea, când orașe, țări sau insule care depindeau în întregime de industria turismului, s-au văzut în prag de faliment din cauza pandemiei de coronavirus.
Și nu se conturează nicio speranță de reînviere a turismului internațional anul acesta. Chiar dacă unele zone ale lumii au deschis granițele, faptul că regulile se pot schimba de pe o zi pe alta nu ajută pe nimeni să ia decizia de a se aventura într-o vacanță ceva mai departe sau să se înhame la trasee complicate de lungă durată.

Personal, cred că turismul va trece printr-o schimbare la față profundă, nu cred că după această criză globală totul va fi la fel ca înainte.
Restaurantele, hotelurile, companiile de avioane, agențiile de turism care nu vor putea rezista economic pe criză și vor intra în faliment vor reduce competiția pe piață, ceea ce ar putea duce la scumpirea serviciilor, mai ales în metropolele lumii.
O provocare globală în lunile care urmează va fi accentul pus pe călătoriile în locuri mai apropiate de casă, ceea ce va lovi puternic în economia multor țări și insule care depindeau foarte mult de turism pentru a supraviețui economic. Întregi zone exotice (Bali, Tunisia, Etiopia, Thailanda, Bangladesh etc.) afectate de scăderea numărului de turiști vor trebui să fie extrem de creative și să vină pe piață cu oferte tentante pentru a-i readuce pe meleagurile lor. De asemenea, industria marketingului va trebui să scoată în evidență cât de sigure din punct de vedere medical sunt destinațiile turistice.



Vasele de croazieră au fost foarte afectate pe pandemia de coronavirus și vor trebui să introducă măsuri suplimentare de igienizare și dezinfecție pentru a recâștiga valurile de turiști de care dispuneau înainte.
De asemenea, vor trebui să aleagă cu mare grijă porturile în care vor opri, ocolind pe cele care nu au luat suficiente măsuri împotriva combaterii pandemiei la timp. De exemplu, Italia și Marea Britanie au răspuns destul de greoi și nu au gestionat situația în modul cel mai fericit, cine ar mai vrea să plece curând în croazieră din sau spre aceste țări?
Dar poate că cea mai importantă consecință pozitivă a acestei perioade nefaste este că se va pune mare accent pe turismul responsabil de acum încolo. Acest concept relativ nou se referă la luarea tuturor măsurilor pentru ca mediul înconjurător să nu sufere modificări ireversibile și pentru ca impactul negativ asupra vieții sociale, culturale și economice a oricărei zone turistice să fie minimalizat. Totuși, rămâne un mister modul în care efectiv se va putea realiza acest lucru, din moment ce astăzi există zeci de mii de bloguri și conturi de social media care promovează destinațiile turistice. Dacă un obiectiv turistic este prezentat sub o formă atractivă, zona respectivă va fi invadată de mii de turiști în perioada următoare.



Călătorii sunt încurajați să folosească mijloacele de transport care poluează cel mai puțin și să nu supra-aglomereze zonele turistice. Mă aștept ca trenurile să fie mult mai folosite în anii următori decât avioanele. Desigur că o călătorie cu trenul va dura ceva mai mult și probabil biletul va fi mai scump, însă aceste neajunsuri vor fi compensate de frumusețea locurilor prin care treci, de farmecul călătoriei însăși.
Nu stiu cat de mult sau se putin se va schimba turismul in sine. Dar ceea ce stiu este ca agentiile de turism au o misiune complicata…
https://travelinyourownway.com/2020/03/18/what-should-travel-agencies-do/
Agentiile de turism vor trebui sa-si largeasca activitatea si sa adapteze cerintelor turistilor. Acum e destul de simplu sa-ti rezervi singur biletul sau cazarea undeva, nu e nevoie ca un agent sa mai faca asta. Eu as pune accentul pe calatoriile in grup.