Iubeşti – când simţiri se deşteaptă
că-n lume doar inima este,
că-n drumuri la capăt te-aşteaptă
nu moartea, ci altă poveste.
Lucian Blaga
Nu sunt tocmai mare fană a sărbătorilor în general, dar susțin ideea unei zile dedicate în mod special iubirii, cu toate gesturile romantice care însoțesc această sărbătoare. Sigur, iubirea trebuie arătată și demonstrată zilnic, nu numai de Valentine’s Day (14 februarie) sau Dragobete (24 februarie), însă a avea o zi anume în care toate perechile îndrăgostite să-și dăruiască momente speciale, e o idee cel puțin frumoasă, chiar utilă societății.
Obișnuim să ne amintim de atâtea alte evenimente, de ce iubirea n-ar beneficia de un impuls? Poate că ar trebui să avem mai des o zi a iubirii, cel puțin o dată pe lună.
Ce poți face deosebit de Valentine Day? Ei bine, clișeu sau nu, Paris is always a good idea. E un oraș plin de locuri romantice, de fapt, aproape orice colț și orice străduță pot fi socotite locuri romantice în Paris, fiindcă au acel je ne sais quoi care te electrizează pur și simplu. Iar dacă mai și asculți Edith Piaf în timp ce hoinărești prin cartierele marelui oraș, rețeta romantismului e completă.
Valentine’s Day în Paris. 5 locuri romantice
1. Mormântul celor doi iubiți celebri ai Parisului: Pierre Abelard și Heloise. Au trăit și s-au iubit acum 1000 de ani iar dragostea lor a început ca un clișeu: o studentă se îndrăgostește de profesorul ei și viceversa. Faimos pentru mintea sa strălucită, filosoful și profesorul Abelard este invitat de unchiul Heloisei să o instruiască pe aceasta în arta dialecticii. La rândul ei, Heloise își crease deja reputația de a fi una dintre mințile cele mai ascuțite printre fecioarele pariziene.
Diferența de vârstă (aproximativ 24 de ani) nu a reprezentat un impediment pentru niciunul dintre ei, mai ales că în epoca medievală acest fapt nu era chiar neobișnuit printre cuplurile vremii. Cum Abelard a cerut ca preț pentru lecțiile oferite cazare și mâncare, proximitatea zilnică nu a făcut decât să mărească atracția dintre cei doi protagoniști ai sublimei dar tragice povești de iubire. Să nu uităm că totul s-a petrecut cu 500 de ani înainte ca Shakespeare să scrie celebra piesă Romeo și Julieta (nu m-aș mira ca să fi auzit sau citit despre povestea lor de dragoste și să se fi inspirat din ea).
Mormântul lui Abelard și al Heloisei se află în prezent în cimitirul Pere Lachaise în Nord-Estul Parisului și poate fi vizitat în orice zi. Știu, ideea că un cimitir poate reprezenta un loc romantic pare un pic stranie, însă cimitirul Pere Lachaise este un interesant obiectiv turistic în sine în Paris și dacă printre aleile de castani putem găsi un loc și un prilej pentru a reflecta la ce înseamnă dragoste adevărată, nu văd de ce n-ar trebui inclus pe lista locurilor romantice de vizitat.
2. Le mur des je t’aime (zidul iubirii) din grădina Jehan Rictus, în vestitul cartier Montmartre. Ideea de a crea un perete al iubirii aparține caligrafistului Fédéric Baron și artistei murale Claire Kito. Zidul este compus din 612 țiglă de lavă emailată, pe care sintagma „Te iubesc” este prezentată de 311 ori în 250 de limbi.
Zidul este deschis publicului în mod gratuit.
Dacă se întîmplă să ajungi de Valentine’s Day în Cartierul Montmarte, nu trebuie să ratezi ocazia de a-i face o declarație de iubire iubitei sau iubitului tău în fața acestui original zid al dragostei.
3. Musee de la Vie Romantique (muzeul vieții romantice). Dacă tot ați ajuns în Montmartre, puteți vizita și acest muzeu interesant, un fost conac construit în 1830 și în care a trăit artistul Ari Schaeffer. Printre iluștri vizitatori ai artistului s-au numărat George Sand, Chopin, Turgenev, Dickens, Liszt, conacul devenind, practic, a doua casă a lor. În jurul muzeului se află o grădină plină cu trandafiri și un salon de ceai care păstrează atmosfera boemă și romantică a secolului trecut.
Intrarea în muzeu este gratuită, iar adresa este 16 Rue Chaptal, Paris 75009. Orele de vizită – între 10 și 18.
4. Muzeul August Rodin din Paris găzduiește una dintre cele mai romantice și senzuale reprezentări ale iubirii și temei sărutului în special. Sculptura numită inițial Paolo și Francesca, apoi Sărutul, a devenit în timp un loc de pelerinaj pentru toți îndrăgostiții lumii. Chiar dacă Rodin a sculptat figurile într-o îmbrățișare extrem de pasională, piesa nu este excesiv de sexuală. Figurile construite atletic și pozițiile lor fluide evocă reprezentări din sculpturi grecești clasice. Cei doi îndrăgostiți reprezentați de artist sunt Francesca da Rimini și Paolo Malatesta, despre a căror iubire ilicită Rodin a citit în opera Divina Comedie de Dante Alighieri.
Celebrul sculptor a reușit să redea în mod magnific momentul primului sărut fericit al cuplului, declanșat de citirea lor comună a poveștii romantice despre Lancelot și Genevieve (cartea poate fi văzută în mâna stângă a lui Paolo).
Adresa muzeului Rodin:
79, rue de Varenne – 75007 Paris
5. Pont des Arts sau podul cu lacăte (sau mai bine zis fostul pod cu lacăte, din 2014 lacătele au fost îndepărtate, fiind considerate un risc pentru structura podului), unde îndrăgostiții din întreaga lume și-au promis că iubirea lor va dura veșnic și au pecetluit aceste jurăminte scriindu-și numele pe un lacăt pe care îl legau de pod, după care aruncau cheia în Sena. Gestul era socotit foarte romantic la vremea lui.
Chiar dacă nu vă veți mai putea lega iubirea cu un lăcățel, puteți petrece clipe minunate privind cum soarele apune (sau răsare, dacă sunteți matinali), alături de persoana iubită. Va fi o experientă de neuitat. Iar primarul din Paris vă recomandă #lovewithoutlocks – mai bine vă pecetluiți iubirea pe pod cu un selfie.
Leave a Reply