Zilele 5 și 6 în Nassau, Bahamas: O aventură tropicală pe Norwegian Gem
Norwegian Gem bâzâia ușor sub picioarele mele când a acostat în Nassau, Bahamas, în dimineața zilei a cincea. Soarele urca deja pe cer, aruncând o strălucire aurie peste apele turcoaz ale portului.
Coborând de pe vas, am simțit îmbrățișarea caldă a aerului din Caraibe, dens cu umiditate și promisiunea unei aventuri. Nassau, capitala vibrantă a Bahamasului, mă aștepta – un amestec plin de viață între farmecul colonial, turismul modern și ritmul relaxat al vieții insulare.

În următoarele două zile, aveam să mă cufund în străzile, plajele și insula Paradise din apropiere, savurând fiecare moment al acestei evadări tropicale.
Ziua 5: Explorarea Nassau și plajele sale fierbinți
După ce am debarcat, am decis să încep cu o plimbare liniștită prin Nassau. Portul era plin de activitate – vânzători strigând oferte pentru tururi, taxiuri aliniate și pasageri de pe croazieră care se răcoreau cu evantaie împotriva căldurii crescânde. Am pornit spre centrul orașului, unde clădirile în culori pastelate stăteau ca relicve ale trecutului colonial britanic al insulei.
Strada Bay, principala arteră, zumzăia de magazine care vindeau pălării de paie, bijuterii din scoici și prăjituri cu rom. Mirosul aerului sărat se amesteca cu aroma ocazională de pește la grătar de la tarabele din apropiere.
Prima mea oprire a fost Piața de Paie, un labirint haotic, dar fermecător, de tarabe unde artizanii locali își vindeau produsele. Am negociat pentru o geantă țesută din paie, zâmbetul vânzătorului lărgindu-se pe măsură ce ne-am înțeles la preț.
Căldura era deja intensă, genul care îți lipește tricoul de piele în câteva minute, așa că am luat o nucă de cocos proaspătă de la un stand de pe marginea drumului. Vânzătorul a tăiat cu pricepere capacul cu o macetă, mi-a dat-o cu un pai și am sorbit apa rece și dulce – un antidot perfect împotriva strălucirii necruțătoare a soarelui.
Cu nuca de cocos în mână, m-am îndreptat spre Plaja Junkanoo, una dintre cele mai accesibile întinderi de nisip din Nassau. Plaja era la o scurtă plimbare de centrul orașului, iar pe măsură ce mă apropiam, sunetul valurilor care se spărgeau de țărm devenea tot mai puternic.

Nisipul era de un alb orbitor și fierbinte sub tălpi, forțându-mă să țopăi spre marginea apei unde valurile îmi răcoreau degetele. Plaja nu era supraaglomerată, dar avea o energie vie – localnici și turiști deopotrivă se relaxau sub umbrele, copiii se bălăceau în apele puțin adânci, iar o trupă cu tobe de oțel cânta undeva în depărtare.
Mi-am întins prosopul, mi-am scos sandalele și am lăsat căldura să-mi pătrundă în oase. Apa era limpede ca cristalul, un degrade de albastru întinzându-se până la orizont, și am intrat în ea, simțind atracția blândă a curentului.
După o înotare, m-am îndreptat spre un bar de pe plajă, cu acoperișul său de stuf oferind o fâșie de umbră. Barmanul mi-a recomandat un piña colada, și curând sorbeam amestecul cremos cu rom, aromele de ananas și cocos dansându-mi pe limbă.
Căldura făcea răcoarea băuturii cu atât mai satisfăcătoare, și am zăbovit acolo, urmărind valurile cum se rostogolesc. După-amiaza a trecut într-o ceață de soare și relaxare, genul de zi în care timpul pare irelevant.
Pe măsură ce soarele cobora, m-am plimbat înapoi spre Norwegian Gem, trecând pe lângă iconica Scară a Reginei pe drum. Cele 66 de trepte, săpate în calcar de sclavi în secolul al XVIII-lea, duceau spre Fortul Fincastle – o structură mică, dar impunătoare, care domina orașul.
Am urcat treptele, umiditatea făcând din fiecare pas o mică victorie, și m-am oprit sus să admir priveliștea: Nassau întinzându-se dedesubt, portul presărat cu bărci și Norwegian Gem strălucind ca un palat plutitor. Căldura era încă apăsătoare, dar briza de la înălțimea fortului oferea o scurtă alinare.
Înapoi pe vas în acea seară, am făcut un duș să scap de nisip și sare, apoi m-am îndreptat spre punte pentru cină. Bufetul de pe Norwegian Gem era o sărbătoare de arome internaționale, dar am optat pentru fructe de mare – mahi-mahi la grătar cu salsa de mango, un omagiu adus vibrațiilor insulare care încă îmi rămâneau în minte.
Pe măsură ce vasul se legăna ușor la doc, am reflectat la zi: farmecul lui Nassau consta în contrastele sale – străzi aglomerate și plaje liniștite, istorie și hedonism, toate învăluite în acea căldură inevitabilă.
Ziua 6: Paradise Island și o aventură cu barca
Ziua a șasea a început și mai caldă, dacă așa ceva era posibil, și eram nerăbdătoare să explorez dincolo de Nassau propriu-zis. După un mic dejun rapid pe vas – clătite stropite cu sirop de cocos, pentru că de ce să nu mă las purtată de temă? – m-am alăturat unei excursii de grup spre Paradise Island.
La o scurtă distanță de Nassau, această fâșie de pământ este faimoasă pentru stațiunile sale de lux, plajele imaculate și complexul întins Atlantis. Transportul nostru era o barcă mică de agrement, motorul său torcând în timp ce tăia apele sticloase ale portului.
Călătoria a fost o încântare în sine. Barca sălta peste valuri blânde, stropii de mare umezindu-mi fața pe măsură ce linia orizontului din Nassau se îndepărta. Paradise Island se profila în față, stațiunile sale ridicându-se ca niște castele moderne pe fundalul cerului albastru.
Ghidul nostru indica repere pe drum – farul de la gura portului, iahturile private ancorate lângă rândul milionarilor – și ne făcea să râdem cu povești despre pirați și apariții ale celebrităților. Ne-a arătat și un hotel unde cazarea pe o noapte în apartamentul penthouse era de 25 000 dolari/noapte. Greu de crezut că cineva ar plăti atâția bani….dar hei, sunt destui milionari și bilionari americani care și-ar permite, nu?

Am acostat lângă Plaja Cabbage, una dintre bijuteriile coroanei insulei. Dacă Plaja Junkanoo fusese fierbinte, Plaja Cabbage era un cuptor – nisipul strălucea de căldură, și am sprintat spre marginea apei ca să-mi cruț picioarele. Plaja se întindea pe kilometri, flancată de palmieri legănători și marea turcoaz. Apa era atât de limpede încât vedeam peștii țâșnind dedesubt, culorile lor sclipind în lumina soarelui.
După ce m-am uscat, grupul nostru micuț a plecat într-o vizită într-un loc cunoscut pentru țestoasele sale de mare. Într-un golf liniștit unde apa se adâncea într-un smarald bogat erau țestoase de mare mari, maiestuoase, alunecând sub suprafață. Carapacele lor erau pătate cu maro și verde, și se mișcau cu o grație care sfida dimensiunile lor. Una a ieșit la suprafață pentru o clipă, capul său spargând apa ca să respire, și nu m-am putut abține să nu zâmbesc.
Pe la prânz, căldura devenise copleșitoare pe Paradise Island așa că am luat o pauză. Am găsit un bar lângă stațiunea Atlantis, terasa sa în aer liber umbrită de o umbrelă uriașă. Un alt piña colada era la ordinea zilei – de data asta mai tare, cu un strop suplimentar de rom – și l-am asociat cu o porție de chifteluțe de scoici, crocante și condimentate perfect.
Barul avea vedere spre marina, unde iahturile se legănau leneș, și priveam cum oaspeții stațiunii treceau pe jet-ski-uri. Atmosfera era pură indulgență, departe de farmecul brut al lui Nassau, și m-am lăsat absorbit de ea.

Pe măsură ce soarele începea să apună, am luat barca înapoi spre Nassau, cerul colorându-se în nuanțe de portocaliu și roz. Norwegian Gem ne aștepta, luminile sale sclipind împotriva amurgului. Cina din acea seară a fost o celebrare – coadă de homar și un pahar de vin alb rece – urmată de o plimbare pe puntea vasului. Aerul era încă cald, dar briza mării aducea o urmă de ușurare. M-am rezemat de balustradă, urmărind luminile din Nassau estompându-se pe măsură ce vasul se pregătea să plece, și am simțit un val de recunoștință pentru aceste două zile perfecte.
Reflecții despre două zile în Bahamas
Acele două zile în Bahamas – împărțite între străzile vibrante din Nassau și paradisul lustruit al Insulei Paradise – au fost o lecție în exces tropical. Plajele fierbinți mi-au ars picioarele și sufletul deopotrivă, băuturile cu cocos și piña colada m-au răcorit din interior, iar imaginea acelor țestoase de mare mi s-a întipărit în memorie.
Norwegian Gem fusese baza perfectă, o oază plutitoare care m-a purtat între aceste aventuri îmbibate de soare. Căldura fusese necruțătoare, dar făcea parte din experiență – un memento că eram departe de obișnuit, adânc în inima Caraibelor.
[…] De la Nassau la Paradise Island: Două Zile sub Soarele Bahamasului (5) […]