Poate că mai mult decît orice activitate, hobby sau preocupare, călătoriile ne oferă oportunități la tot pasul de a ne încărca filmul vieții cu experiențe unice care se întipăresc profund în memoria noastră afectivă, de unde ne vor hrăni cu amintirea lor plăcută tot restul vieții. Nu vom uita niciodată emoțiile primei excursii cu familia sau prietenii, primei călătorie cu trenul sau avionul, primului concediu peste hotare.
Am zburat de zeci de ori până acum cu avionul, însă niciun zbor nu e așa de bine întipărit în memoria mea ca acel prim zbor în aprilie 1995, când decolam de la București cu destinația finală New Orleans, împreună cu fetița mea cea mică.
Fusese o săptămână ploioasă înainte de zbor și peste teama oarecum firească de a mă afla în aer foarte multe ore se suprapunea teama de o catastrofă. Chiar cu 3 săptămâni înainte de a pleca, un avion se prăbușise în apropiere de Balotești și provocase moartea a 60 de persoane, deci aveam motive serioase de a fi îngrijorată pentru siguranța noastră.
In emisiunea Dezastre in aer am invatat ca motivul prabusirii a fost un cumul de factori, un infarct al pilotului cuplat cu o defectiune la mansa si viteza intarziata cu care a preluat copilotul comanda.
Cu toate acestea, primele zboruri (București- Viena, Viena-Cincinnati, Cincinnati-New Orleans) mi-au lăsat o impresie de confort și siguranță, motiv pentru care, începând de atunci, avionul a devenit mijlocul meu preferat de transport.
Călătoria cu avionul poate fi o sursă de învățăminte valoroase care depășesc granițele simplei deplasări dintr-un loc în altul.
7 lecții de viață pe care le-am învățat călătorind cu avionul
1. Nu putem avea control absolut asupra tuturor lucrurilor.
Poți să controlezi ce obiecte iei cu tine în călătorie, la ce oră pleci, unde pleci, însă odată ce te-ai instalat confortabil pe locul tău și ai cuplat centura de siguranță, realizezi că a ajunge cu bine la destinație nu mai depinde deloc de tine, ci de factori pe care tu nu-i poți controla. Poți doar spera că totul va decurge bine și te poți consola cu faptul că statisticile arată că totuși avionul este printre cele mai sigure mijloace de transport, că mai mulți oameni mor în accidente rutiere decît în accidente aviatice.
Studii efectuate în domeniul psihologiei au arătat că nevoia exagerată de control provoacă anxietate. Poate că tocmai în ideea de a relaxa pasagerii și de a-i distrage de la gânduri negative, avioanele de cursă lungă au introdus diferite metode de entertainment (de exemplu, posibilitatea de a asculta muzică și de a viziona filme pe durata călătoriei).
2.Salvează-te pe tine însuți înainte de a-i salva pe ceilalți.
Ai grijă de tine și vei avea putere să ai grijă și de alții este o altă lecție de viață importantă pe care am învățat-o călătorind. Când mi s-a făcut prima dată instructajul cu privire la faptul că, în cazul de nedorit în care măștile de oxigen se declanșează, trebuie să-mi pun eu masca pe față înainte de a o pune copilului, am fost neplăcut surprinsă de logica acestei recomandări.
Cum adică, să las copilul să se sufoce până reușesc eu să-mi pun masca? Nu ar fi mai bine să o pun întâi fetiței și abia pe urmă mie? Cum să mă gândesc întâi la mine și abia pe urmă la copil? În niciun caz!
Din fericire, nu a fost nevoie niciodată să folosesc masca de oxigen, însă, în timp, am înțeles că nu poți fi de folos nimănui dacă tu însuți/însăți nu ești în afara pericolului.
Și această recomandare ar trebui aplicată în mai toate domeniile vieții, inclusiv în cel sentimental. Cum poți iubi pe cineva dacă nu te iubești pe tine însuți/însăți? Cum poți fi de folos cuiva dacă ești depresiv/ă sau te sufoci?
3. Uneori e bine să te distanțezi de probleme, să le privești de sus, pentru a le putea percepe cu claritate.
“Marile contururi ale realului se văd mai deslușit de sus, așa cum siturile arheologice se percep mai bine din avion. “
Andrei Pleșu/ Despre frumusețea uitată a vieții
Pe măsură ce avionul se depărtează de sol, realizezi cât de neînsemnate sunt toate realizările noastre materiale (metropolele sunt reduse la niște semne mai mult sau puțin verzi, iar casele nici nu se disting), cât de mărunte sunt preocupările noastre zilnice, cât de meschine ne sunt ambițiile și cât de mici suntem în raport cu universul infinit.
O palmă dură dată narcisismului cuibărit în procente mai mici sau mai mari în inima fiecăruia, o adevărată lecție de modestie. Noi nu suntem buricul pământului, după cum nici pământul nu e buricul universului.
4. Păstrează-ți speranța că totul va fi bine, dar fii pregătit în caz că apar turbulențe.
Avioanele pot întâmpina turbulențe pe parcurs, dar în final ajung la destinație. Viața este adesea asemenea unor zboruri – vom avea momente de turbulențe, dar important este să avem încredere că vom ajunge la destinația dorită, dacă rămânem calmi și perseverenți.
Fixează bine cea mai apropiată ușă de ieșire și fii gata să renunți la bagaj. Viața ta poate depinde de o fracțiune de secundă de ezitare.
La un alt nivel, pune în practică această lecție și în viața ta: fii gata oricând să renunți la tot ce ai ca să îți salvezi sufletul. Nu tăia toate punțile de întoarcere, lasă-ți oricând o posibilitate de a ieși din orice situație.
5. Bucură-te de călătorie
Călătoria cu avionul presupune un drum spre o destinație, dar nu înseamnă că trebuie să ne grăbim să ajungem acolo. În viață, este important să învățăm să apreciem procesul, nu doar scopul final. Fiecare pas al călătoriei contează și ne poate învăța lecții valoroase.
Dacă tot trebuie să petreci un număr de ore fixat pe un scaun, alături de oameni pe care nu i-ai ales tu, fă tot ce-ți stă în putință să faci călătoria cât mai plăcută. Fii amabil cu vecinul tău și cu personalul de la bord, un zâmbet si o vorbă bună nu te costă nimic, dar îti poate aduce un prieten pe viață.
Păstrează o atitudine pozitivă pe timpul zborului și respectă regulile transmise. Viața ta și a altora poate depinde de asta.
6. Planificarea e importantă, dar flexibilitatea e cheia
7. Timpul petrecut cu tine e prețios
Călătoriile cu avionul, mai ales cele lungi, sunt un moment rar de deconectare de la toate problemele și frământările vieții. Fără internet sau distrageri, ai timp să meditezi, să citești sau pur și simplu să te bucuri de compania gândurilor tale.
[…] a durat aproape 14 ore cu Norwegian Airlines, iar biletul dus-întors a fost incredibil de ieftin. Avion modern, cu posibilitatea de a comanda online pe ecranul din față ceva snacks și băuturi, non-alcoolice […]