Nu ai neapărată nevoie de o mașină a timpului dacă vrei să experimentezi o cină într-o restaurant chic de pe la jumătatea secolului trecut. E de ajuns să te oprești la cafeneaua Kardomah Cafe în Swansea, una dintre cele mai vechi cafenele din regiune.
Vechimea cafenelei e vizibilă cu ochiul liber căci designul și mobilierul sunt neschimbate de zeci de ani, mai precis din 1957, motiv pentru care tocmai această cafenea este locul în care s-au filmat scene din Doctor Who, dintr-un film despre Dylan Thomas, unul dintre faimoșii poeți locali și din alte filme care aveau nevoie de un decor de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Chiar publicația The Telegraph a listat-o printre cele mai bune 50 de cafenele din lume.
Într-un interviu pe care l-a acordat publicației Wales Online actualul proprietar al cafenelei, Marcus Luporini, a expus pe scurt mentalitatea sa și a înaintașilor săi cu privire la menținerea decorului inițial: If is not broken, don’t change it.
Cafeneaua Kardomah Cafe e ușor de găsit odată ce ai ajuns în Swansea, căci e situată chiar în centru și are pe ușă un afiș care îți va atrage atenția. Poți să ceri detalii oricărui localnic, dacă nu te descurci numai cu google map, vor fi bucuroși și mândri să te îndrume.
Clientela obișnuită a cafenelei este populația între 40 și 90 de ani, adică generația care a crescut ieșind cel puțin o dată pe săptămână la o cină sau cafea la Kardomah Cafe. Și am impresia că asta e chiar cheia reușitei afacerii: fidelizarea clienților. Marcus Luporini însuși se ocupă de clienți, uneori la mese, alteori la casă și nu vei părăsi cafeneaua până ce nu vei fi întrebat de câte 2-3 ori dacă totul e ok și dacă îți place mâncarea.
Să dejunezi la Kardomah Cafe
Cafeneaua Kardomah Cafe este locul ideal unde poți testa mâncărurile tradiționale britanice, căci meniul lor de fapt numai asta cuprinde. Eu am comandat unul dintre meniurile complete de prânz (supă de ceapă cu unt și rulouri, carne de vită și legume prăjite și o prăjitură de mere cu cremă de ou), la un preț convenabil de 10,75 lire.
Supa de ceapă a fost nu gustoasă, ci extraordinar de gustoasă, motiv pentru care mi-am propus să revin la acest mic restaurant provincial.
Friptura de vită la cuptor a fost fragedă și suculentă, însă legumele din garnitură nu sunt tocmai preferatele mele, cu excepția cartofilor. Am revenit la Kardomah Cafe în altă zi și nu le schimbă, primești același set de legume (morcovi, mazăre, praz și cartofi). Dar sosul preparat de ei e chiar foarte bun și ajută la mascarea gustului de morcov fiert, cu succes.
Plăcinta de mere cu cremă de ou (mi s-au oferit 3-4 prăjituri la alegere) nu a fost rea, dar am mancat una mai crocantă la Bristol Kitchen vara trecută, să fiu sinceră. Cafeaua, în schimb, a fost destul de slăbuță, cam cum o beau britanicii de altfel. Nu aș reveni aici doar pentru cafeaua lor, cu siguranță, dar voi reveni pentru mâncarea bună și îndestulătoare și pentru atmosfera caldă din local.
Leave a Reply