Cum ar fi să pleci într-o vacanță ideală pe o insulă exotică, cu căsuțe mușcând din largul mării (sau oceanului), cu palmieri zâmbind sfioși spre soare, cu păsări vesele, nisip fin și cald, o insulă unde totul e posibil și unde să-ți poți îndeplini orice fantezie? Chiar și să dai timpul înapoi, să accepți o cerere în căsătorie de acum 10 ani, să te răzbuni pe colega de liceu care te tortura zilnic sau să te întâlnești cu tatăl pe care nu l-ai mai văzut de la 9 ani.
Totul e posibil pe Fantasy Island, cu excepția unui banal semnal de wifi, așa cum își dă rapid seama una dintre fete. Dar cum totul e feeric și promițător de distracții maxime pe această insulă, această mică, dar foarte relevantă informație, e ușor trecută cu vederea.
Nu-ți dai seama după titlu că de fapt Fantasy Island (Insula Fanteziilor) este un film de groază, mai ales că în prima parte a filmului ai impresia că te afli nici mai mult, nici mai puțin decât pe vestita insulă exotică Maldive.
Cei 5 fericiți câștigători ai unui concurs sunt întâmpinați la sosire cu ghirlande de flori de Julia, asistenta domnului Roarke, cel care administrează misterioasa insulă și se ocupă de fanteziile oaspeților, după ce le află cele mai secrete dorințe dintr-un chestionar de 9 pagini pe care-l completează imediat după sosire.
Dar pentru a li se îndeplini orice fantezie doresc, turiștii trebuie să știe că există două reguli de neclintit ale insulei:
- Au dreptul la o singură fantezie.
- Nu pot opri fantezia atunci când vor, ci trebuie să meargă până la capăt, indiferent de consecințe.
Cum toți oaspeții au impresia că e vorba doar de realitate virtuală eventual cuplată cu holograme de ultima generație (unii chiar se întreabă dacă nu vor fi drogați cumva), acceptă condițiile imediat, nerăbdători să intre în fantezia aleasă.
Dacă ai fi pe Fantasy Island, care ar fi fantezia ta?
Rând pe rând, cei 5 oaspeți încep să-și trăiască fanteziile și curând descoperă că nici nu trebuie să-și forțeze imaginația, căci totul se simte atât de real. Până când…apar lucruri ireale. Ca o fetiță de vreo 5-6 ani dintr-o căsătorie care s-a încheiat și consumat doar în fantezie, nu în realitate, sau un tată mort de 27 de ani care te ia prizonier în fantezia în care tu vrei să fii soldat.
Filmul Fantasy Island capătă o puternică amprentă psihologică atunci când scoate la suprafață dorințele secrete refulate în inconștient de către participanți. Și oare nu nutrim toți speranța ca cineva să ne îndeplinească cele mai ascunse dorințe fără ca noi să cerem explicit acest lucru?
Fanteziile sunt ca visele, spune Roarke spre sfârșitul filmului. Nu îți amintești detaliile, dar îți amintești cum te-ai simțit.
Visul este îndeplinirea camuflată a unei dorințe refulate, spunea Freud secolul trecut.
Îndeplinirea unei fantezii nu aduce întotdeauna împlinire și fericirea visată, pare să fie una dintre ideile filmului. Însă atunci când ne explorăm părțile întunecate ale psihicului putem avea surpriza să descoperim și eroul din noi, nu numai monstrul, pare să fie altă idee.
NADIA
As pleca oricand pe Fantasy Island, iar fantezia mea ar fi sa zbor pe Marte.